קליניקה - מרכז חולון
054-4670781
כקב"ן בקבע לאורך כחמש שנים בעבר, וכיום כקב"ן במילואים רכשתי ניסיון ובקיאות באבחון חיילים, בקריטריונים להתאמת פרופיל נפשי או ציון קשיי הסתגלות (קה"ס), ובמגוון ההגנות\ההקלות בהן ניתן להשתמש בצבא כדי לסייע למועמד לגיוס (מלש"ב)\חייל. היכרותי הקרובה עם המערכת, שיקוליה, ואפשרויות העזרה לחייל מאפשרות לי להתאים את השפה וההמלצות בצורה ברורה ורלוונטית לקב"ן. חוות דעת זו יכולה לסייע רבות בהבאת הקב"ן והמערכת הצבאית להבין נכוחה את מצבו של המלש"ב\החייל ולהתחשב בו. חוות הדעת אותה אני כותב מבוססת על ראיון מקיף עם המלש"ב\חייל, על אבחונים מהעבר במידה ויש ועל ראיון עם הוריו. בסופו של דבר, חוות הדעת נועדה לסכם בתמציתיות ובשפה מקצועיות את יכולותיו וכוחותיו אל מול חולשותיו ואבחנותיו הנפשיות. בהתאם לכך ניתנות המלצות לקב"ן על התאמתו לשירות צבאי ולתפקיד, ההקלות הנדרשות והטיפול המומלץ. למרות שכמובן אין הצבא מחויב לקבל את חוות הדעת כלשונה, מניסיוני חוות הדעת יכולה לסייע רבות בהליך זה.
עם הגיוס אל הצבא, למעשה, ביום אחד הנער הופך מאזרח חופשי לחייל ותחומים משמעותיים ומהותיים בחייו משתנים מהקצה אל הקצה. החל מנטילת חופש הבחירה וההתחשבות ברצונו, דרך שלילת הייחוד האישי בלבוש ובחזות החיצונית, פגיעה בפרטיות, דרישות פיזיות וגופניות קשות, משמעת נוקשה, האפשרות להיענש בחומרה ועד החשיפה לסכנת חיים ממשית בפעילות מבצעית. שינוי חד, כולל ומהיר זה מהווה פוטנציאל למשבר, מצוקה וקשיי הסתגלות. זאת במיוחד כאשר המלש"ב\החייל עדיין אינו מוכן ובשל להתמודדות זו מבחינה התפתחותית, אישיותיות ופסיכולוגית או לחילופין כאשר ישנן בעיות נפשיות, משפחתיות או סוציואקונומיות אשר גורמות לקושי אובייקטיבי להסתגל לדרישות הצבא. הערכה מקיפה של מצבו הנפשי, מאפייני אישיותו, בשלותו וכוחותיו של המלש"ב\החייל מאפשרים התאמת שירות ההולם את מאפייניו הייחודיים. ואכן ישנם שיבוצים ותפקידים שאינם מותאמים לכל חייל וחייל. כקב"ן בצבא נפגשתי עם חיילים רבים אשר חוו קשיי הסתגלות אל השירות הצבאי ונזקקו לעזרה והגנה. במקרים הקיצוניים יותר אין מנוס מההבנה שהחייל אינו כשיר לשירות צבאי.
צה"ל הינו צבא העושה השתדלות רבה בתחום רווחת הפרט ובניסיון להתאים את השירות הצבאי ליכולותיו של כל חייל וחייל. הצבא משקיע רבות בכדי למיין את המועמדים לגיוס בכדי לקבוע את יכולותיהם ובכדי לאתר חיילים הסובלים מקשיים נפשיים. כמו כן, הצבא מפעיל מערכת טובה ומקצועית של אנשי בריאות נפש (קבני"ם ופסיכיאטרים) אשר נועדה לאתר חיילים הסובלים ממצוקה, לסייע ולתמוך בהם. על בסיס ההבחנות הנפשיות בסמכות גורמי בריאות הנפש להתאים לחייל פרופיל נפשי או ציון קשיי הסתגלות (קה"ס) וכנגזרת מהם תנאי שירות מסוימים בכדי ל"הגן" עליו לאורך השירות. זאת מתוך ההבנה שבמצבים מסוימים יש להתאים תנאי שירות מוקלים ההולמים את מאפייני החייל כך שיוכל לתרום לצבא מבלי שהדבר יפגע בו.
עם זאת, לאור ההיקפים הגדולים של מספר המועמדים לגיוס בכל מחזור, הצבא צריך לסנן את המועמדים לגיוס אשר יגיעו בסופו של דבר לפגישת קב"ן. ואכן ישנו קושי אמיתי אובייקטיבי להגיע לכל אחד ואחד הזקוק לסיוע ולהתאמת תנאי שירות מוקלים. מה עוד, גם אם המועמד מצליח להגיע לפגישת קב"ן, לא תמיד ניתן להבין לעומק את קשייו מפאת קוצר הזמן או אף מפאת קושי הנער לתאר ולהסביר את קשייו באופן מספק. קושי זה רלוונטי גם עבור חיילים אשר כבר החלו את שירותם הצבאי המתקשים להביא את הצבא להתחשב בקשייהם. סיבה נוספת אשר מקשה על מערכת בריאות הנפש בצבא להבין את מצבו האמיתי של החייל נובעת מחשד מסוים לגבי אותנטיות דיווחו. זאת עקב התופעה המטרידה של דיווחים לא אותנטיים של חיילים מסוימים בכדי להשיג הקלות או פטור משירות בגין חוסר מוטיבציה לשירות וכד'.
לאור זאת, לעתים קרובות, מוצאים עצמם המועמד לגיוס\החייל והוריו בתחושת חוסר אונים מול המערכת הצבאית אשר אינה מתחשבת בקשייו הנפשיים ובמצוקתו. במקרים אלו מומלץ להיעזר בגורם אזרחי מקצועי ובעל ניסיון אשר יכול לעזור בהכוונת החייל והוריו אל מול המערכת הצבאית. בכדי לסייע לצבא ולקב"ן להבין נכוחה את מצבו של המלש"ב\החייל ולהתייחס לקשייו ברצינות, ניתן להצטייד בחוות דעת מפסיכולוג אזרחי - אשר מוסמך לתת אבחנות נפשיות רשמיות במידת הצורך. חוות דעת זו מסייעת לקב"ן, בזמן הקצר העומד לרשותו, לקבל תמונה מעמיקה, בהירה, רלוונטית ומתומצתת לגבי מאפייני המלש"ב\החייל אשר מהווה עבורו רכיב תומך החלטה משמעותי.