top of page

אחת משיטות הטיפול האפקטיביות בה אני משתמש הינה שיטת EMDR - 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים).


EMDR הינה שיטת טיפול רבת עוצמה, ממוקדת וקצרה, שנחקרה רבות והוכחה כיעילה בטיפול הן במבוגרים והן בילדים במגוון של תלונות נפשיות הקשורות בין היתר לטראומה ולחרדה. שיטה זו נמצאה כיעילה בטיפול בתגובות לאירועים טראומטיים חמורים כגון אסונות טבע, פיגועי טרור, אלימות, תקיפה מינית, ותאונות. בשיטה זו, כבר לאחר מספר פגישות חל לרוב צמצום משמעותי בסימפטומים הפוסט-טראומתיים כמחשבות חודרניות, הימנעויות ועוררות גופנית. בנוסף, ניתן לעבוד בשיטה זו גם עם אירועי חיים "מינוריים" יותר אשר נחוו באופן סובייקטיבי כטראומתיים על ידי האדם. גם אירועים "מינוריים" אלו יכולים להישאר כמשפיעים תחת פני השטח ולבוא ליד ביטוי בחרדות ופחדים ולצבוע את תפיסתנו ופירושנו את עצמנו ואת המציאות. לדוג', חרם בגיל צעיר, אשר נחווה כאירוע טראומתי והשתמר ככזה בזיכרון, אשר בא לידי ביטוי כיום בדימוי עצמי נמוך, חששות חברתיים, קושי לסמוך על האחר, קושי לרכוש חברים וכד'. 

 

השיטה פותחה בסוף שנות השמונים על ידי הפסיכולוגית ד"ר פרנסין שפירו, שגילתה באקראי כי גירוי בי-לטרלי (המגרה את שתי אונות המוח זו אחר זו כתנועות עיניים ימינה ושמאלה) במקביל להעלאת זיכרונות טראומטיים עשוי להפחית את עוצמת ההשפעה של זיכרונות קשים ושל מחשבות מטרידות. למרות שאיננו יכולים לקבוע בוודאות כיצד השיטה עובדת, ישנן מספר תיאוריות המנסות להסביר את מנגנון הפעולה ומחקרי אורך רבים מצביעים על אפקטיביות גבוהה. 

 

מקובל לחשוב היום כי החרדה והפוסט-טראומה נובעות ממידע תקוע שהמוח לא מצליח לעבד ולהכניס ל"מגרות הזיכרון" הרגילות ככל זיכרון אחר. החרדה או הזיכרון הטראומתי נשארים תקועים בתודעה וממשיכים לשדר סכנה באופן בלתי פוסק, לכן אנחנו מגיבים מבחינה פיזית, רגשית וחשיבתית כאילו אכן קיים איום אמיתי.

הטיפול בשיטת ה-EMDR מסייע לשנות את התפיסה לגבי האירועים שנחוו. הזיכרון אינו נמחק, אך הוא מעובד מחדש בצורה כזאת אשר מקהה את הטעינות הרגשית שבו. במקום שהזיכרון יהיה מקושר בתחושת חוסר אונים וחוסר מסוגלות הוא מקושר מחדש בתחושות חיוביות של התמודדות ומסוגלות. הטיפול למעשה הופך את האירוע מזיכרון חי, טעון מאוד, עוצמתי ומטריד, לעוד זיכרון ככל הזיכרונות האחרים. 

 

למידע והסבר נוסף ראה אתר עמותת EMDR ישראל

bottom of page